Pages

3/26/2011

Alat Tulis dan Buku Nota

Esok seawal pukul 6 pagi selepas solat subuh aku akan bergegas ke Hotel Regency, Kuala Lumpur untuk sampai tepat jam 8 pagi di sana menghadiri 'Seminar Minda Jutawan oleh 2 Orang "Multi Millionare" Negara' iaitu Dr. Azizan Osman dan Pengerusi Esekutif HR Marketing Sdn. Bhd., Tuan Haji Jahaya Hashim. Tak sabar rasanya untuk bertemu dengan dua orang hebat di Malaysia ini.

Minggu sudahnya aku menguruskan pendaftaran dan pembayaran yuran penyertaan sebanyak RM150. Aku rasa yuran ini sangat berbaloi dengan ilmu dan tip-tip yang akan aku perolehi nanti. Orang berjaya berpesan, "Jika kita ingin berjaya, belajar dan dampingi orang yang telah berjaya." Inilah yang selalu aku ikuti dan aku tak akan rasa terkilan melaburkan sedikit wang untuk menuntut ilmu dan untuk ilmu.

Semalam aku menerima SMS pengesahan pendaftaranku, "Tahniah, anda telah membuat keputusan yang bijak untuk menyertai Seminar Gabungan 2 Minda 2 Millionaire Negara. Sila bawa bersama alat tulis dan buku nota." Alat tulis dan buku nota?, "Ah... tak suruh bawapun aku akan bawa", kata hati kecilku kerana ini menjadi amalanku membawanya ke mana sahaja kelas belajar atau majlis ilmu yang akan aku pergi sejak di bangku sekolah lagi.

Sayangnya, aku lihat pelajar-pelajar atau anak-anak sekarang tidak gemar atau kurang minat mencatat apa-apa nota jika mereka menghadiri mana-mana kelas atau majlis ilmu. Mungkin aku berpendapat yang mereka tidak berminat atau merasakan yang mencatit ilmu atau tip-tip yang diberikan itu tidak penting. Maka bagaimana pula mereka boleh mengingati kesemua perkara yang dikatakan oleh penceramah atau guru mereka.? Seolah-olah mencurah air ke daun keladi. Adakah daya hafalan atau memori mereka sangat kuat.? Selepas sahaja pulang, sudah tentu mereka akan lupa kepada kesemua perkara yang dipelajari. Kalau tidak sekalipun, hanya 30% sahaja perkara penting yang mereka boleh ingat.

Pakar motivasi mengatakan bahawa untuk melatih otak kita bekerja dan mengingati sesuatu, kita perlu membuat catatan. Membaca dan mengulanginya beberapa kali diikuti oleh latihan praktikal. Apabila ia telah diulang dan diulang beberapa kali, ia akan menjadi amalan dan pasti ia akan menjadi ingatan. Hari pun sudah larut malam, ya sudah hampir jam 1 pagi. Esok aku kena bergegas dan bangun awal pagi untuk bertemu dan belajar dengan orang yang hebat. InsyaAllah, akan aku kongsikan rahsia-rahsia dan tip-tip hebat kejayaan dari orang yang luar biasa hebat ini.

0 Komentar:

Post a Comment

Promosi Keahlian:

Semenanjung Malaysia:
1a. Pakej Keahlian Biasa (A) - RM50 + RM9 (Kos Penghantaran)
1b. Pakej Keahlian Biasa (B) - RM50 + RM9 (Kos Penghantaran)
2a. Pakej Keahlian Higoat - RM230 + RM12 (Kos Penghantaran)
2b. Pakej Keahlian Keluarga Sihat - RM230 + RM12 (Kos Penghantaran)
3. Pakej Stokis >RM3000 atau >1500PV

Sabah dan Sarawak:
1a. Pakej Keahlian Biasa - RM60 + RM12 (Kos Penghantaran)
1b. Pakej Keahlian Biasa (B) - RM50 + RM12 (Kos Penghantaran)
2a. Pakej Keahlian Higoat - RM265 + RM22 (Kos Penghantaran)
2b. Pakej Keahlian Keluarga Sihat - RM265 + RM22 (Kos Penghantaran)
3. Pakej Stokis >RM3000 atau >1800PV
 

Pos Terkini

HRGroup2u.net's Fan Box

Usrah Agro Farm Enterprise (SA0109193-T) Copyright © 2009

This Blog is Best Viewed with IE 1024 by 768 pixels. Mozilla Firefox is Not Supported at the moment.

Penafian:
Ini adalah blog peribadi atau blog usahawan "HRGroup2u.Net". Tiada kaitan dengan Syarikat MLM yang disertai. Untuk pertanyaan dan keterangan lanjut mengenai produk, sila hubungi HR Marketing Sdn. Bhd. di talian 04-7711448 atau layari laman web rasmi www.hrgroup2u.com.