Pages

12/22/2011

Apa itu Oligofruktos (Oligofructose) - Terdapat Dalam Susu Kambing HiGoat Koko

Oligofruktos

Apa itu Oligofruktos?

Salah satu bahan makanan yang ditemui lebih banyak dan lebih kerap, khususnya dalam produk kesihatan atau rendah-gula, adalah oligofruktos atau oligofructose (FOS). Hal ini juga dapat dilihat dibawah nama FOS, frukto-oligosaccharide, dan Raftilose. Sementara nama yang panjang boleh menyebabkan pembaca mengesyaki ianya bahan tambahan makanan sintetik, oligofruktos sebenarnya adalah zat yang diekstrak dari tumbuhan. Hal ini secara semulajadi hadir dalam buah-buahan dan sayur-sayuran, beberapa yang banyak digunakan di Amerika seperti gandum, pisang, bawang merah dan bawang putih. Bahan ini juga ditambah ke dalam banyak makanan sebagai pemanis atau membaiki tekstur makanan tersebut.

Inulin dan apa kaitannya dengan Olgifruktos?

Inulin adalah tanaman yang berasal dari karbohidrat yang mengandungi serat makanan. Oligofruktos sebenarnya berasal dari inulin. Sementara inulin pada dasarnya tidak ada rasa (tawar) dan oligofruktos memiliki rasa yang agak manis. Inulin dan oligofruktos keduanya adalah makanan tambahan yang baik, kerana mereka adalah karbohidrat yang tidak menaikkan gula darah atau menghasilkan respons insulin. Selain itu, oligofruktos tidak merosakkan organ dalaman setelah melepasi bahagian atas dari saluran pencernaan, yang bererti bahawa ianya adalah rendah kalori. Dengan itu ianya selalu digunakan ke dalam makanan rendah gula atau rendah kalori sebagai pengganti gula. Mereka yang mempunyai komplikasi dengan gula dalam darah, seperti hipoglikemia dan diabetes (kencing manis), mendapati ianya sesuai dinikmati dan selamat digunakan.


Digunakan Di dalam Makanan Probiotik

Oligofruktos dianggap sebagai makanan probiotik, iaitu diambil oleh bakteria baik dalam usus yang bermanfaat seperti acidophilus dan lactobacillus, menyebabkan mereka mudah membiak dengan cepat. Bakteria baik yang bermanfaat ini penting bagi kesihatan pencernaan yang memberi manfaat kepada sistem antibodi badan. Sistem pencernaan yang sihat dan sistem antibodi yang kuat dapat menjadikan kulit lebih sihat, mempunyai banyak tenaga dan merasa lebih sihat pada keseluruhannya. Hal ini mungkin disokong dengan bahawa oligofruktos ditambah ke dalam produk susu probiotik seperti yoghurt, kefir dan minuman tenusu seperti Susu Kambing HiGoat Koko Bahan-bahan tersebut telah pun mempunyai kebaikan bakteria probiotik dan oligofruktos bertindak menambah baik fungsi bakteria tersebut.

Pencegahan Kanser

Ada beberapa bukti yang menunjukkan bahawa probiotik sangat membantu dalam mencegah kanser atau mencegah pertumbuhan sel-sel kanser, dimana ianya dapat menghalang tumor kanser berulang. Kehadiran bakteria probiotik sangat berfungsi untuk mengurangkan kadar enzim kanser yang mungkin hadir. Perkara ini terutamanya berlaku untuk kanser usus seperti kanser usus besar. Sementara beberapa kajian telah dilakukan pada manusia, hasil konklusif daripada kajian haiwan adalah sama dengan hasil manusia. Oligofruktos bertindak sebagai pemangkin untuk pertumbuhan probiotik melawan kanser, dimana kemudiannya ia merupakan bahan penting untuk kehidupan tanpa kanser. Memastikan oligofruktos dan probiotik sentiasa hadir dalam diet individu adalah cara terbaik untuk meminimumkan risiko mendapat pelbagai kanser.

Menambah Manfaat Kesihatan

Probiotik telah terbukti meningkatkan jumlah mineral dan vitamin yang diserap dari makanan dan membantu makanan untuk dicerna dengan lebih baik. Perkara ini disebabkan oleh salah satu produk samping mereka adalah enzim-enzim pencernaan seperti laktase. Selain itu, mereka tetap bakteria berbahaya yang mungkin menyebabkan masalah pencernaan seperti diarrhea. Oligofruktos bersama-sama dengan bahan asalnya, inulin bergantung kepada pertumbuhan bakteria bermanfaat tersebut. Perkara ini menunjukkan kehadiran oligofruktos amat penting untuk kesihatan keseluruhan sistem badan.

Diabetes dan Kawalan Berat Badan

Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa pengambilan konsisten oligofruktos mengakibatkan penurunan tahap insulin secara signifikan. Kerana insulin dihasilkan untuk bertindakbalas terhadap gula dalam darah, ini menunjukkan kehadiran kadar glukosa dalam darah yang jauh lebih rendah. Kerana kandungan yang rendah kalori dan bantuan semulajadi semasa pencernaan, oligofruktos juga boleh membantu mengurangkan berat badan, jadi kepada mereka yang ingin menurunkan berat badan harus menggambil oligofruktos sebagai sebahagian daripada program diet mereka.


Prebiotic Differences

0 Komentar:

Post a Comment

Promosi Keahlian:

Semenanjung Malaysia:
1a. Pakej Keahlian Biasa (A) - RM50 + RM9 (Kos Penghantaran)
1b. Pakej Keahlian Biasa (B) - RM50 + RM9 (Kos Penghantaran)
2a. Pakej Keahlian Higoat - RM230 + RM12 (Kos Penghantaran)
2b. Pakej Keahlian Keluarga Sihat - RM230 + RM12 (Kos Penghantaran)
3. Pakej Stokis >RM3000 atau >1500PV

Sabah dan Sarawak:
1a. Pakej Keahlian Biasa - RM60 + RM12 (Kos Penghantaran)
1b. Pakej Keahlian Biasa (B) - RM50 + RM12 (Kos Penghantaran)
2a. Pakej Keahlian Higoat - RM265 + RM22 (Kos Penghantaran)
2b. Pakej Keahlian Keluarga Sihat - RM265 + RM22 (Kos Penghantaran)
3. Pakej Stokis >RM3000 atau >1800PV
 

Pos Terkini

HRGroup2u.net's Fan Box

Usrah Agro Farm Enterprise (SA0109193-T) Copyright © 2009

This Blog is Best Viewed with IE 1024 by 768 pixels. Mozilla Firefox is Not Supported at the moment.

Penafian:
Ini adalah blog peribadi atau blog usahawan "HRGroup2u.Net". Tiada kaitan dengan Syarikat MLM yang disertai. Untuk pertanyaan dan keterangan lanjut mengenai produk, sila hubungi HR Marketing Sdn. Bhd. di talian 04-7711448 atau layari laman web rasmi www.hrgroup2u.com.