Pages

6/07/2011

Sakit Lutut dan Inflamasi Sendi

Sakit Lutut

Sebut sahaja 'sakit lutut' ia begitu sinonim dengan masalah 'warga emas' terutama wanita yang sudah berusia. Walau bagaimanapun ia boleh juga terjadi dikalangan lelaki berusia dan kanak-kanak. Banyak sebab berlakunya sakit lutut ini antaranya kecederaan kerana aktiviti lasak ketika bersukan, kemalangan, penyakit gout, jangkitan kuman, tulang yang berlaga disebabkan penyakit osteoarthritis (OA) atau lebih dikenali sebagai "wear-and-tear" arthritis, penyakit rheumatoid arthritis (RA) atau dikenali sebagai chronic autoimmune disease dan sebagainya. Walau bagaimanapun, diagnosis yang betul diperlukan untuk menentukan jenis penyakit yang dihidapi.

Adalah amat menyakitkan dan menyukarkan pesakit untuk melakukan aktiviti-aktiviti harian mereka seperti berjalan, bersukan dan melakukan solat. Mereka merasakan kesakitan yang amat sangat di bahagian lutut ketika hendak bangun dari duduk, berjalan dan ketika menaiki tangga. Jika rawatan segera tidak diambil maka penyakit ini akan bertambah kronik.


Rheumatoid arthritis (RA)

Mengikut statistik, lebih dari 1.3 juta penduduk di Amerika yang mengalami masalah sakit lutut ini disebabkan oleh  rheumatoid arthritis (RA) dan lebih 73% adalah wanita yang sudah berusia.

Rheumatoid arthritis (RA) ini boleh berlaku di kawasan sendi tangan, bahu, kaki, jari tangan dan jari kaki dan ia akan menyebabkan bengkak, pergerakan yang menyakitkan, dan mungkin juga kecacatan (bengkok) pada sendi jari, tangan dan kaki.

Rheumatoid arthritis (RA) yang berlaku di kawasan sendi lutut akan menyebabkan sakit lutut yang amat sangat, berlaku pembengkakan, rasa panas, dan mungkin juga boleh menyebabkan demam atau selsema. Ia berlaku disebabkan satu bahagian 'small pouch' yang dilitupi oleh sejenis tisu yang dipanggil 'synovium' terletak di antara dua bahagian tulang rawan mengalami kemerosotan untuk mengeluarkan 'cecair pelincir' untuk pergesaran dan pergerakan antara dua tulang menjadi sakit dan 'small pouch' ini akan membengkak.


Rawatan Doktor

Apabila pesakit mendapatkan rawatan doktor, biasanya doktor akan memberikan ubat-ubatan dadah atau steroid dan Doktor akan lakukan pembedahan lutut jika perlu.

Antaranya ubatan-ubatan yang digunakan dalam rawatan, disease-modifying anti-rheumatic drugs (DMARDs) seperti berikut:

DMARDs include:
 • methotrexate (Rheumatrex, Folex)
 • leflunomide (Arava)
 • hydroxychloroquine (Plaquenil)
 • sulfasalazine (Azulfidine)
 • gold (Myochrisine injected into muscles; Auranofin -- given orally)
 • minocycline (Minocin, Vectrin, Dynacin)
 • azathiaprine (Imuran)
 • cyclosporine (Neoral, Sandimmune) 
Another category of DMARDs are biologic modifiers -- usually used with methotrexate. Biologic agents include:
 • adalimumab (Humira)
 • anakinra (Kineret)
 • etanercept (Enbrel)
 • infliximab (Remicade)
 • abatacept (Orencia)
 • rituximab (Rituxan)
Other treatments are:
 • Nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) -- over-the-counter and prescription strength
 • Steroids

Susu Kambing HiGoat

Priskripsi ubatan-ubatan dari Doktor ini bukanlah satu pilihan yang tepat. Ia mungkin boleh membantu merawat dan menyembuhkan penyakit tetapi apa yang hendak disampaikan di sini ialah kita tidak perlu hidup dalam pergantungan dengan dadah dan steroid sepanjang hayat. Ada lagi rawatan alternatif yang amat berkesan dan mesti kita cuba sekiranya kita yakin akan kebaikan dan manfaatnya antaranya ialah susu kambing HiGoat.

Untuk berkongsi pengalaman dan testimoni benar dari seorang pesakit, beliau kini telah pulih dari masalah ini setelah beliau mengamalkan minum susu kambing HiGoat. Banyak kaedah rawatan selain dari rawatan Doktor yang beliau telah lakukan tapi hasilnya tidak memuaskan sehinggalah beliau diperkenalkan dengan susu kambing HiGoat. Alhamdulillah, beliau kini tidak lagi bergantung kepada ubat-ubatan Doktor. Hanya dengan mengamalkan minum dan menghabiskan sekotak susu kambing HiGoat telah ada kesan positif, sakit lututnya hilang dan pergerakannya sudah semakin baik.Kenapa Susu Kambing?

Susu kambing didapati mengandungi kandungan bioorganic sodium yang tinggi. Bioorganic sodium dikenali dalam rawatan naturopathic sebagai elemen anti penuaan. Bioorganic sodium didapati mengurangkan masalah rheumatoid arthritis (inflamasi sendi).


Walau bagaimanapun, pilihan untuk mendapatkan rawatan dan usaha untuk mendapatkan penyembuhan terletak di tangan masing-masing. Jika kita berkeyakinan, apa salahnya kita mencuba mendapatkan sekotak susu kambing HiGoat dan cuba mengamalkannya. InsyaAllah, sakit lutut kita akan pulih dengan izinNya.
 
 
p/s: Doktor boleh bantu jika ada kesalahan fakta dalam artikel ini.

0 Komentar:

Post a Comment

Promosi Keahlian:

Semenanjung Malaysia:
1a. Pakej Keahlian Biasa (A) - RM50 + RM9 (Kos Penghantaran)
1b. Pakej Keahlian Biasa (B) - RM50 + RM9 (Kos Penghantaran)
2a. Pakej Keahlian Higoat - RM230 + RM12 (Kos Penghantaran)
2b. Pakej Keahlian Keluarga Sihat - RM230 + RM12 (Kos Penghantaran)
3. Pakej Stokis >RM3000 atau >1500PV

Sabah dan Sarawak:
1a. Pakej Keahlian Biasa - RM60 + RM12 (Kos Penghantaran)
1b. Pakej Keahlian Biasa (B) - RM50 + RM12 (Kos Penghantaran)
2a. Pakej Keahlian Higoat - RM265 + RM22 (Kos Penghantaran)
2b. Pakej Keahlian Keluarga Sihat - RM265 + RM22 (Kos Penghantaran)
3. Pakej Stokis >RM3000 atau >1800PV
 

Pos Terkini

HRGroup2u.net's Fan Box

Usrah Agro Farm Enterprise (SA0109193-T) Copyright © 2009

This Blog is Best Viewed with IE 1024 by 768 pixels. Mozilla Firefox is Not Supported at the moment.

Penafian:
Ini adalah blog peribadi atau blog usahawan "HRGroup2u.Net". Tiada kaitan dengan Syarikat MLM yang disertai. Untuk pertanyaan dan keterangan lanjut mengenai produk, sila hubungi HR Marketing Sdn. Bhd. di talian 04-7711448 atau layari laman web rasmi www.hrgroup2u.com.